WordPress vs Odoo

Wat hebben ze gemeen?

Zowel WordPress als Odoo zijn open source software paketten die je kan inzetten voor het bouwen van een website of webshop.

Zowel WordPress als Odoo bieden een SaaS (Software as a Service) versie aan, respectievelijk via wordpress.com en odoo.com. Je kan meteen online starten zonder zelf te moeten zorgen voor hosting endergelijke maar je moet het wel doen met wat de software in de basisversie te bieden heeft. In deze video van Startup Vie maken Mehdi en zijn mama, Zoubida een website in beide platformen en zijn fan van Odoo.

Maar zoals ik al zei ... de software van beide platformen is open source. Je kan de software dus gratis downloaden en op een eigen server hosten. Het betekent ook dat iedereen vrij is om er op verder te bouwen en je deze extensies (aka plugins bij WordPress en modules/apps bij Odoo) kan downloaden/aankopen om jouw versie aan te passen naar jouw wensen.

Zo zijn er dus niet alleen de bedrijven Automattic (WordPress) en Odoo zelf die de buzz online creëren maar heel veel andere bedrijven die leven van de software, zij het van dienstverlening en/of apps. Ik ben er eentje van ... ik startte eerst met het bouwen van websites in WordPress en evolueerde naar (webshops in) Odoo.

Hoe verschillen ze?

Mmmm, zowat in alles eigenlijk ... WordPress en Odoo vergelijken is zoals appelen met peren vergelijken.

CMS vs ERP

WordPress is gestart als blogging platform en geëvolueerd naar Content Management Systeem en Odoo is gestart als Enterprise Resource Planning platform en uitgegroeid naar veel meer dan dat ... het bevat nu naast de ERP applicaties ook een website, eCommerce, POS, marketing, ... app. Eigenlijk is de basis van WordPress de website app van Odoo. Andere bedrijven dan Automattic bouwden plugins om de basis van WordPress uit te breiden met de andere apps van Odoo.

Populariteit

WordPress startte in 2003 en Odoo 2 jaar later. WordPress veroverde in no-time de wereld en is nu nog steeds veel populairder dan Odoo. Dat is ook logisch ... WordPress is in de eerste plaats een platform om een website mee te bouwen en Odoo had die applicatie bij de initiële start niet eens. Wat WordPress vanaf toen opbouwde, zal niet zomaar verdwijnen ... zoveel bedrijven die leven van WordPress is iets heel krachtigs.

Gebruiksvriendelijkheid

Als je WordPress gebruiksvriendelijk vindt, dan heb je nog niet gewerkt in Odoo.

Achterwaarts compatibel

WordPress is compatibel met eerdere versies en Odoo is dat niet. Beiden hebben zoals altijd voor- en nadelen maar ik denk dat Odoo hiermee zijn toekomst veel meer verzekert. Het moet niet blijven hangen in beslissingen die het vroeger genomen heeft op technisch vlak.

Plugins vs modules/apps

WordPress plugins

Zelfs voor de kleinste opdrachtjes ... een website met een home page en contact page zou ik niet meer willen werken met WordPress. De basis code is zo gelimiteerd dat je voor alles wel een plugin nodig hebt ...

  • Het is nu al even geleden dat ik een site vanaf nul opzette met WordPress dus corrigeer me als het niet meer correct is maar zelfs voor de contact pagina heb je al een extra plugin nodig (in WordPress met eigen hosting toch alleszins). Voor zo iets simpels en noodzakelijk?
  • Zoeken en filteren in je blog posts? Dat gaat niet deftig zonder een plugin zoals admincolumns.
  • Data importeren en exporteren? Dat lijkt me nu toch echt wel basisfunctionaliteit? Nee hoor, dat kan ook niet deftig zonder een plugin.
  • Een site in meerdere talen? Zoek maar een plugin en hoop maar dat je er een goede treft. Ik werkte met WPML, wat een nachtmerrie!
  • Een extra veldje nodig in de database? De Advanced Custom Fields plugin of echt rechtstreeks ontwikkelen in de database?
  • ...

Op zich is het idee om de basis uit te breiden met die plugins een goed concept want noem het maar op en het bestaat wel maar in WordPress zijn er wel nadelen aan ...

1/ Zoals ik al zei ... voor de stomste basisfunctionaliteiten moet je uitbreiden met plugins?

2/ Steeds opnieuw moet je zoeken naar de meest interessante plugin want meestal bestaan er voor eenzelfde functionaliteit meerdere mogelijkheden.

3/ Ze bestaan ook meestal uit een gratis en pro versie. Interessant om te starten met de gratis versie om te kunnen evalueren en dan te zien of de pro versie de kost waard is ... maar ja, begin dan maar te tellen als je voor enkele pro versies wil gaan.

4/ Die plugins zien er ook altijd anders uit. Ze moeten niet beantwoorden aan een gelijkaardige interface en dat gaat allemaal zeker wel en is niet zo rampzalig als je wat IT minded bent maar toch. Zeker op z'n minst ergerlijk.

De kennis over deze plugins vraagt tijd en ze kosten geld ... als je dat telkens individueel voor een site zou moeten uitdokteren en betalen lijkt me dat niet te doen. Best overlaten aan jouw websitebeheerder die dezelfde plugins kan inzetten voor meerdere klanten.

Ik heb nooit zelf een webshop gebouwd met WordPress maar sowieso is al weer een plugin nodig (Woocommerce) om er een shop van te maken en dan ... wat met jouw verkopen, aankopen, voorraad, eventueel manufacturing en uiteindelijk boekhouding? Als ze mij zouden vragen om de oefening te gaan doen ... ik zou er al moe van worden op voorhand, denk ik. In deze vergelijking zie je in de WordPress/Woocommerce kolom waar je allemaal een plugin voor nodig hebt.

Odoo modules/apps

Odoo gaat ook zeker niet alles doen wat je ervan verlangt en je zal ook wel eens blij zijn met een extra module (plugin dus bij WordPress) hier en daar maar er is toch een heel groot verschil ...

1/ Heel veel van die plugins die je voor een WordPress nodig zou hebben, zitten gewoon in de basis code van Odoo. (Zoals hierboven het voorbeeld van de contact pagina inclusief CRM app, het importeren en exporteren van data, het goed kunnen zoeken in alle data in de backend en vertalingen bijvoorbeeld.)

2/ Als het niet in die basis zit, kan het goed zijn dat het in de Enterprise versie zit. In tegenstelling tot WordPress heeft Odoo een extra laag code (20%) bovenop de basis waarvoor je wel moet betalen maar wat je daar voor betaalt is peanuts in vergelijking met alle pro plugins die je nodig zou hebben in WordPress. (Zoals hierboven het voorbeeld van het extra veldje in de database (Odoo Studio) en de boekhoud applicatie.)

3/ Dan ga je er waarschijnlijk nog niet zijn en dan komen we terecht bij de derde partijen die extra's schrijven maar daar zit toch ook nog een groot verschil met WordPress, denk ik. In eerste instantie is er de Odoo Community Association (OCA) die heel veel kwaliteitsvolle plugins gratis aanbiedt. WordPress heeft dat ook wel maar daar gaat het om heel wat minder plugins.

4/ Dan kom je uiteindelijk terecht bij de Odoo app store. Zeker opletten want de kwaliteit is niet gegarandeerd maar in elk geval ... de apps hebben niet allemaal hun eigen interface! Oef!

SEO

In deze post probeer ik een globalere vergelijking te maken tussen de 2 platformen. Als ik zou ingaan op alle puntjes indiviudeel zou je hier kunnen blijven lezen maar eentje wil ik toch nog wel wat meer belichten. We hebben het hier tenslotte over websites of webshops (Odoo kan veel meer en een Odoo klant heeft zelfs misschien niet eens een website of webshop) en dan is toch 1 ding superbelangrijk en dat is SEO. Is het ene platform op dat vlak beter dan het andere?

Ik gebruikte vroeger voor mijn WordPress sites ook weer plugins voor zaken die Odoo out-of-the-box doet. En doet Odoo dan alles perfect? Nee, waarschijnlijk niet maar dan kijk je rond voor een module of pas je zelf aan.

In elk geval vind ik dit artikel van Rick van Haasteren een mooie samenvatting over SEO in een Odoo shop.

Performantie

Voor SEO zou de snelheid van je site het meest cruciaal zijn. En die snelheid heeft met heel veel meer zaken te maken dan alleen maar de basiscode van een platform. Ik vermoed niet dat de ene in de basis spectaculair sneller is dan de andere en je sowieso daarom al niet voor 1 van de 2 zou mogen kiezen.


Aanmelden om een reactie achter te laten